5.5.2009

Paimennusta vierailevien tähtien kanssa

Viikonloppuna kerinnän lomassa kävi treenaamassa Leena Jussila Kittilästä. Ok, ihan noin kaukaa ei pelkästään paimennuksen takia viitsinyt tulla, vaan oli muutenkin paikkakunnalla. Leenalla on kaksi nuorta koiraa tuotettu Iso-Britaniasta Derekiltä ja täytyy myöntää, että molemmat näyttivät todella kivoilta paimenkoirilta. Molemmat ovat hyvin intensiivisiä, eikä kumpikaan koira hölmöillyt mitään. Toisella ikää vain 1v ja toinenkin vain 2 vuotta. Siitä huolimatta molemmilla koirilla jo perusteet poispäinajoineen kunnossa. Koirat eivät juurikaan olleet sukua toisilleen, mutta silti paimenolemus oli hyvin samanlainen. Muuten koirat olivat melko erilaisia.
Katsottiin koirat ensin pienessä treeniaitauksessa ja kun peruspalikat ja hallinta olivat kunnossa, niin lähdettiin pellolle. Muutama perusjuttu paremmaksi, kuten oikeanlainen maahanmeno, kaaren laajennus, hienosäätöä poispäinajoon ja sitten Leena pääsee koirien kanssa taas seuraavalle tasolle. Hieno nähdä, mihin asti Leena näiden lupaavien koirien kanssa vielä pääsee. :)

Eilen kävin Juupajoella treenaamassa. Itseasiassa Leena oli menossa sinne ensin ja siitä innostuneena päätin lähteä minäkin. Jatta oli saanut luvan lainata naapurin 10 ha:n sänkipeltoa, jonne menimme pienen treeniporukan kanssa. Mammat olivat alussa tosi vauhdikkaita. Ajelin niitä ensin pellon keskellä poikittaisajoa useampaan kertaan eestaas. Poikittaisajomatka oli muutaman sata metriä ja kun sitä mentiin muutaman kerran, niin johan mammat ymmärsivät ruveta kulkemaan hiukan rauhallisemmin. Alussa ne menivät tukkaputkella, vaikka Spot oli jotain 50m päässä koko ajan. Kun laitoin koiran maahan, niin mammat päästelivät hyvää laukkaa toistasataa metriä, eivätkä aikoneetkaan himmata. Pakko päästää Spot perään, etteivät ihan kylille asti olisi lähteneet.
Valtaosa koirista, jotka meillä käy ovat hiukan purjeessa, kun meidän treeniporukka on melko liukkaasti liikkuva, mutta näihin mammoihin verrattuna meidän porukka on ihan etana. Mutta se oli hyvä, kun Spot on kotonakin tottunut suht kevyesti liikkuviin lampaisiin, niin se ei hitsannut yhtään näistä mammoista. Lujaa tietty sai mennä ja isoja kaaria, että mammat pysyivät oikealla ladulla.
Kun porukka rauhoittui, niin sitten päästiin treenaan oikein kisatyylisestikin. Ensin otin hiukan pitemmän haun vasemmalta. Lähetin Spotin takaani, jolloin se tekee laajan kaaren. Spot laajensi kaaren pellolta tielle asti ja sieltä takaisin ojan yli lampaiden takana olevalle kyntöpellolle. Mietin, että vedänkö kaarta sisään, mutta koska Spotin valitsemalla kaarella oli hyvin maastonvaihteluita, niin annoin mennä, että näen vaikuttaako ne kaareen mitenkään. Ei vaikuttanut. :) Peräpussi oli hyvä, varmaan ainakin 50m tai enemmänkin. En nähnyt Spotia lauman takana, kun pelto hiukan laski sinne taakse. Kun lauma lähti itsestään liukumaan rajusti oikealle, niin hyvin Spot otti oikean kaukana lauman takana. Kun se oli jonkin aikaa juossut, niin sain vihdoin siihen näköyhteyden. Tällöin näin hyvin itsekin etäisyyden lauman takana. Siitä sitten lauma takaisin linjalle ja suoraan mun luokse. Kierto itseni takaa ja pitkä kolmiokuljetus. Lopussa hetken yritin jakoa, mutta luovutin, koska Jatan lampailla tunnetusti jako on "haastava" tehtävä. :)
Tosi kivat treenit ja kaikilla koirat kulki hyvin, kun ensin saatiin mammat ymmärtämään, että tämä pelto ei juoksemalla loput. :)
Tarkoitus oli ottaa muutama kuvakin, mutta vettä tihkutti sen verran, että en riskeerannut ottaa kameraa ulos.

Huomenna sitten treenataan meillä vielä samalla porukalla, ennenkuin Leena katoaa taas pohjoiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti