13.5.2009

Aidan vuosihuoltoa

Paimennukseen liittyy välillä sivuhommana aitojen uusimista.
Lähdin uusimaan 7-vuotta sitten tehdyn lammasaidan tolpat. Aiemmat tolpat ovat metsästä haettua puutolppaa, joten melko hyvin ovat kestäneet. Nyt päätin kokeeksi ottaa BauHausin myymää kyllästettyä pyöreää (sorvattu) aitatolppaa. Tolpan halkaisija 50mm ja pituus 1500mm. Kun osti lavan kerralla, niin hinnaksi jäi 1,9 eur/tolppa. Puutolpistakin kun pitää nykyisin kohta euron maksaa ja niiden pituus/halkaisija vaihtelee melkoisesti, joka vielä hankaloittaa asennusta. Tämä siis saattaa olla kannattavakin homma. Aika sitten näyttää paljonko nuo nyky kyllästysaineet kestävät.
Meinasin ruveta laittaan vanhaa tolppakairaa lyöntiin, mutta kun yhden metsälaitumen siivun tolpitin uusiksi ja nämä tolpat meni sen 50cm maahan pelkällä lekalla ilman alkureikää, niin totesin, että ei maksa vaivaa hääriä tolppakairan kanssa. Tosin eilen siirryin peltolaitumelle ja johan meni savimaa kovaksi. Eilen mätkin niin paljon, kun kädet kesti ja tänään ei meinaa saada uutta maitopurkkia avattua, kun oikean käden peukalossa ei ole voimaa ollenkaan. Mulla on isompi leka varmaan jotain 8kg, melkein metrisellä metallivarrella, joten siinä on hiukan painoa ja mukavasti metallivarsi täräyttää iskuenergian käsille. :)
Alussa olin kovasti tyytyväinen näihin BauHausin tolppiin, kun ovat sen paksuisia, että menevät maahan hyvin ja kun pituus on vakio, niin on helppo lekalla huitoa maasta käsin. Eilen tosin muutama tolppa meni poikki sillain, kun tolppa oli mennyt maahan jo about 40cm ja viimeisiä huitaisuja isolla lekalla lyönnin mennessä hiukan vinoon, niin tolppa poikki. Saas nähdä, meneekö nämä heti poikki, kun lammas kerran juoksee aitaa päin. Normaali puutolppia en ole muistaakseni ikinä saanut lyömällä poikki. Yleensä ne rupeavat päästä menemään säpäleiksi, jos nuijii liikaa.
Alla kuva mönkijästä valjastettuna aitahommiin. Aiemmin vetelin kärryä perässä aitahommissa, mutta sitten hokasin uusiokäyttöön tehdyn tolppatelineen ainekset. Ken arvaa, missä käytössä ainekset ovat aiemmin ollet? :)

Pete

11 kommenttia:

  1. En osaa arvata missä käytössä toi tolppateline on ennen ollut :), mutta sen sijaan ihailen tota mönkijää. Nyt alkaa olla aika hankkia oma sellainen, jotta onkos antaa vinkkiä minkälainen kannattaa hommata? Siis puhun nyt kunnon mönkijästä enkä mistään leluista. Mikä lisälaite on sinusta ollu kaikkein hyödyllisin?
    Terkuin
    Päivi N

    VastaaPoista
  2. Villi arvaus,ei kai vaan ole mennyt putkirunkoiset tuolit uusiokäyttöön...? ;)

    -Elisa-

    VastaaPoista
  3. Moro,

    Juu, Elisa veikkasi oikein. Vanhat venetsiatuolien jalathan ne uusiokäytössä. :)

    Päiville kannatan mönkijän hankintaa ilman muuta. Se on meillä ollut yksi eniten hyödyllinen kapistus. Nina ei alussa ymmärtänyt yhtään, mihin sitä tarvitaan, kun on traktori. Ei mennyt kauaa, kun sekin ihmetteli, miten ennen tultiin toimeen ilman. :)
    Merkeistä mä päädyin 2003 vuonna tuohon Polarikseen seuraavien seikkojen johdosta: Iso maavara (erillisjousitus takana, vrt esim Honda, jossa ainakin silloin oli jäykkä taka-akseli ja sitä kautta pienempi maavara), 100% lukko joka kulmassa, kunnon valot.
    Mielestäni toinen merkki, jota nykyisinkään voisin edes harkita olisi Honda.
    Tuo meidän Polle on toiminut moitteetta nämä 6 vuotta.
    Nykyisin kenties kannattaa harkita rekisteröityä mallia, niin silloin voisi ajella laitumille teitä pitkin.
    Varusteista:
    Peräkärry on ehdottomasti eniten käytetty. Aidan teossa, romujen siirrossa pihaalueella, jne jne.
    Kesällä kuskaamme laitumille juomavedet mönkijällä. Meillä kun on sen verta vähän noita elukoita, että vesimäärä on pienehkö (alle 100 ltr kerralla).
    Se heinänsiemenen kylvökone olisi varmaan kanssa oiva vehje mönkijään. En ole hankkinut kun on jo toimiva laite traktorissa.
    Viime talven aurasin kaikki pihan lumet mönkijän etulevyllä, kun en viitsinyt ruveta tapapotkutraktoriin ketjuja laittaan. Hiukan se on lelu siihen, mutta viime talvena kun ei tullut kerralla kovin paljon, niin riitti.
    Ai niin, lampaiden siirrossa tuo mönkijä on ihan yli veto. Koirat ajaa laumaa ja itse saa ajella mönkijällä perässä. :)

    Ei muuta kuin kauppaan! :)

    Pete

    VastaaPoista
  4. Polarista olen oikein vakavasti harkinnut ja punainen sen olla pitää. :) Perjantaina menen kauppaan, saas nähdä tuleeko tehtyä kaupat saman tein.
    Päivi

    VastaaPoista
  5. Mullakin ainut mahdollinen väri oli punainen, koska penskana haaveilin mönkijästä ja silloin ne oli kaikki punaisia (Hondia). :)

    Jos Polarikseen päädyt, niin tuo meidän on 400 kuutiota. Se on pienin ns isorunkoinen Polaris. Siis mittasuhteet, painot jne on sama 400-800 kuutioisissa. Alle 400 kuution ovat fyysisesti pienempiä ja siten hiukan lelumpia.
    Vastaavasti taas työkäytössä en ole koskaan tarvinnut enempää tehoa, koska nytkin vetää niin raskasta kärryä, mitä renkaat pitää. Jos haluaa hurvitella, niin silloin voisi olla kiva olla tehokkaampi. Esim 600 kuutioinen on jo ihan eri luonteinen ärhäkkyyden suhteen. Muilla en olekaan ajanut.
    Tämä tehotieto vain sen johdosta, jos sattuu myyjällä olemaan paremmat katteet isommissa ja keksii sulle hyviä syitä, miksi maatalouskäytössä tarvii isompaa. Itse meinaan painiskelin aikoinaan tämän asian suhteen, että minkä kokoinen on sopiva maatalouskäyttöön.
    Jos innostut ostamaan rekisteröidyn, niin silloin kenties voisi olla kiva olla hiukan isompi, niin olisi kiva käydä grillilta se maitopurkki hakeen, kun olisi kulkevampi. :)

    Kerro sitten, minkälaiseen päädyit. :)

    Pete

    VastaaPoista
  6. Jahas, nyt täytyykin vetää takaisin. Kävin katsoon nykyiset mönkijämallit. Nykyinen 400 kuutioinen onkin vielä ns pikkumönkijä. Nykyinen 500 vastaa tuota meidän 400 mallia. Ja sit on tulut ohjaustehostinta, pitkä runkoa, jne jne. :)

    Pete

    VastaaPoista
  7. Jep,mönkijä on pop :) Sille kyllä löytyy kaikenlaista käyttöä,just tosta aidanteosta koirien lenkittämiseen... ;)

    -Elisa-

    VastaaPoista
  8. No ni, kävin siellä mönkijäliikkeessä. Myyjät kiersi mua kuin ruttoa ja kun lopulta sain yhden kiinni, ei se osannu sanoa mitään, joku Pena, joka oli just takapihalla tietäis niistä, mut ei nyt sitten kerenny tulla myymään. Ihme palvelua. Mulla on rahat ja kaikki valmiina, tiedän mitä haluan, mutta puuttuu vaan se myyjä, joka tulis ja tekis kaupat. Ei tässä voi kuin pyöritellä silmiään.

    VastaaPoista
  9. Toi taitaa olla Polaris-myyjien ammattipätevyysvaatimus. Muistan, kun aikoinaan kävin testailemassa eri merkkejä, niin Polaris-liikkeessä myyjä vain turisi joutavia jonkun kanssa, kun räpläsin yhtä Polarista. Kun aikani räpläsin, niin sen verran sain myyjän huomion, että hän pyysi, etten räpläisi vinssin kytkintä turhaan. :)
    En muista syntyikö kaupat sillä kerralla, vai meninkö kuitenkin uudestaan. Kaupat kuitenkin syntyivät täysin hyvän tuotteen vuoksi, ei myyjän panostuksen.
    Sun pitää lähteä peräkärryn kanssa naapurikunnan Polarismyyjän luokse ja muistaa siellä sanoa, että tuolla toisessa ei myyty, vaikka rahatkin oli matkassa. :) Eiköhän huhu liiku.

    VastaaPoista
  10. Kiitti vinkistä. :) Saattaa olla, että ihan oikeasti teenkin noin. Jotenkin ärsyttää, että naisia ei palvella kunnolla. Olen ihan varma, että jos Tapio olis ollu mukana niin johan olis ollu toinen ääni kellossa. Ehkäpä menen huomenna liikkeeseen ja kysyn pokkana, että mahtaakö täällä tänään olla yhtään myyjää, joka on kiinnostunut kaupanteosta, kun eilen ei kiinnostusta löytynyt. Onneksi tän päivän paimennuskurssi meni hyvin. ;)

    VastaaPoista
  11. Sama oli mulla aiemmin rautakaupassa. Kaikki myyjät kiersi kaukaa. Nyt ne tuntee ja tulee palvelemaan naista, joka lastaa puutavaraa peräkärryyn. Välillä ne meinasi tuppaantua sitomaan lastia kiinni....

    Minä ihan keksin lanattavaa, jotta pääsen huristelemaan Polariksella. Myös täällä on punainen menopeli. Työnnän sillä paalit tarhaan, teen lumityöt, vedän sorat ja lanaan agilitykentät. Siisti peli.

    Naisen paras kaveri ;-D

    t mj

    VastaaPoista