25.5.2009

Kisafiiliksiä

Viikonloppuna oli kisat Tammisaaressa ja Somerolla.
Tammisaaren kisoissa Annika oli tehnyt pienen hattutempun, kun kaikki odotimme hyvin vauhdikkaita lampaita, joilla on vetoa joka suuntaan. Näin on aiemmin ollut näissä kevätkisoissa. No, nyt porukkana olikin lainapässipojat, joilla ei ollut vetoa juuri minnekään, ei aikuista lammasta tiennäyttäjänä ja pässien tapaan melko laiskan nihkeitä liikkumaan, kunnes kuppi meni nurin, jonka jälkeen mentiin juuri sinne, minne haluttiin. :) Oikein haastavia ja hyviä kisalampaita. Näillä lampailla totisesti eroteltiin jyvät akanoista. Päivä oli kokeneiden ja osaavien koirien hommaa. Varsinkin kolmosluokassa, jossa matka on pitempi ja siten koira joutuu paljon toimimaan yksin ilman ohjaajan apua.
Meillä homma ei mennyt kovin hyvin. Lampaat yksinkertaisesti olivat meille vielä ihan liian vaikeita. Spotilla juuri 3-v. täyttäneenä ei ollut käytännössä mitään mahdollisuuksia selviytyä. :(
Spot, joka ei juurikaan harrasta puremista, puri itsensä kisasta ulos kolmannella puremisella. Kaksi ekaa oli suht siistejä, mutta kolmas jäi jo selvästi hetkeksi roikkumaan. Ennen kolmatta puremista Spot joutui tuijotuskisaan useamman kerran isoimman harmaan pässipojan kanssa ja ne väännöt olivat siinä vaiheessa selvästi liikaa.

Sunnuntain kisat olivat Somerolla. Siellä lampaat olivat yllättävän juoksevia Texeleiksi. Käyttäytyivät todella hyvin kisalampaiksi, eivät juosseet pää ylhäällä ja häntä suorana, vaan menivät sellaista kevyttä laukkaa, vaikka koira oli koko ajan 30-50m päässä. Reagoivat kuitenkin hyvin tuossakin vauhdissa koiran flankkeihin.
Meillä rata meni siihen nähden todella hyvin, että tänä viikonloppuna kisasin ensimmäistä kertaa kolmosissa, Spot on juuri täyttänyt kolme vuotta ja koulutuksen aloittamisesta on kulunut vain 1,5 vuotta.
Spot lähti hakukaarelle taas niin laajasti, että olisi ajautunut varikolle, jolloin vihelsin sen hiukan takaisin ja päästin siitä uudestaan kaarelle. Onneksi olin opettanut tule pois -käskyn pillille. Näin nopeasti sitä tarvittiin. :)
Hakukaaren peräpussi oli hiukan suppea, mutta muuten homma meni Spotin puolesta ihan mukavasti. Otti hyvin kaikki käskyt ja hoiteli muutenkin oman osansa. Ne pienet virheet, mitä tuli, johtuivat täysin omista ohjausvirheitä. Ensijännitys teki osansa ja ison etäisyyden syvyysnäön vaikeus osansa. Nyt vain pitäisi saada kisastartteja paljon alle, niin johan rupeisi oma ohjaustuntuma paranemaan.
Koko rata saatiin läpi ja pisteitä kertyi peräti 69p. Noilla pisteillä irtosi 8. sija (16 koiraa starttasi). Voittaja sai 86p, joten jäihän siihen vielä matkaa. :)
Tässä linkki kisatuloksiin.

Tässä vielä kuvasatoa viikonlopusta.

Kiitoksia kisajärjestäjille, hyvin järjestetyt kisat ja hienoa oli! :)

-Pete

5 kommenttia:

  1. Onnittelut!!! Siitä se lähtee - matka voittamattomiksi :)

    VastaaPoista
  2. Onnea. Nyt on sitten kolmosluokka teillä korkattu ja siitä se lähtee ennenpitkää sujumaan paremmin ja paremmin. Tuo 8. sija on jo tosi hieno sijoitus, kun lampaat ei kuitenkaan olleet mitään automaattilampaita. :)

    Mitäs tykkäät, olisko tällanen mönkijä hyvä:
    Polaris Sportsman 800 EFI 4x4.
    Pohjoismaiden suurimman tekniikkalehden Tekniikan Maailman (6/2007, 680-800cc) TESTIVOITTAJA. Parhaat ajo-ominaisuudet, paras vetokyky, paras jousitus ym.. Uusi Sportsman 800 EFI nyt 10 % tehokkaammalla moottorilla ja uudella upealla erikoismaalatulla ulkonäöllä. Uusi maalauksen pinta kestää kulutusta paremmin kuin vakiomuoviosat.

    Jos meinaan ostais kerralla kunnollisen.

    Terkuin
    Päivi N

    VastaaPoista
  3. Moi,

    Kiitos, kiitos! Kisa meni kyllä paremmin kuin osasin odottaa. :)

    Mönkijästä:
    10t€:n hintahan tuolla viime vuoden 800:lla ei ole paha. Toisaalta samalla hinnalla saisi 550:n 2009 mallin ohjaustehostimella. Tuo ohjaustehostin ei ole mikään välttämättömyys, mutta uskoisin, että tulevaisuudessa mönkijöitä ei myydä enää ilman ohjaustehostinta. Eihän kukaan osta nykytraktoriakaan ilman ohjaustehostinta, vaikka vanhoilla ilman hyvin pärjättiinkin. :)
    Toinen juttu olisi edelleen se rekisteröitävä versio. Polariksella tosin näyttää olevan melko huonot mallit maataloutta ajatellen rekisteröityinä. Pitkärunkoisina menevät entistä kankeammiksi.
    En ole ajanut tuollaiselle 800:lla, mutta jos tuota havittelet, niin voisi olla hyvä käydä kuitenkin koittamassa, että kuinka ärhäkkä se on ajaa. Väittäisin, että kaikki yli 600 kuutioiset on valmistettu safariajoa silmälläpitäen ja siten saattavat omata ominaisuuksia, jotka saattavat hankaloittaa maatalouskäyttöä, jossa yksi oleellisin juttu on ajamisen/käytön helppous. Meillä esim Roope 4v pystyy siirtämään mönkijää aitaushommissa pellolla itsenäisesti mun tehdessä aitaa. Tuon 800:n tankoihin ei varmasti olisi asiaa. Tosin kun on tarkkana, niin eihän sitä kaasua tarvitse huolimattomasti painaa. :)
    Se on tosi kiva, että nuo mönkijöiden hinnat on nykyisin tulleet tonnikaupalla alas. Jos tuollaisen haluaa, niin se ei ole enää rahasta kiinni, eikä noiden hintojen vuoksi tarvitse sortua kiinailmiöihin.

    -Pete

    VastaaPoista
  4. Moi
    Nyt on mönkijä ostettu. Se on Sportsman 500 EFI, EU Traktor. Eli päätin sitten ottaa ton traktoriversion vaikka se onkin musta. Se on siitä näppärä, että saa ajaa laillisesti yleisillä teillä, ei tarvii kypärää, halvat vakuutukset ja muutenkin tähän mun käyttöön just passeli. Jee, meikäläisestä tuli mönkijä immeinen.
    Terkuin
    Päivi N

    VastaaPoista
  5. Moi,
    Onnittelut!
    Varmasti hyvä valinta teille tuo rekisteröity versio, kun laitumia kuitenkin on kauempanakin. Nyt voi mönkijällä päästellä huoletta niillekin.

    -Pete

    VastaaPoista