18.5.2009

Isomman lauman paimennusta Somerolla

Kävin viime vkolla Karilla ja Elisalla auttamassa (ja samalla hiukan treenaamassa :) kisalampaiden testipaimennuksessa tulevan viikonlopun kisoja ajatellen. Porukassa oli toistasataa uuhta. Siitä otettiin alle 10 uuhen porukoita, joita ajettiin pieni pätkä pellolla ja jos joukossa oli joku ihmeellisesti käyttäytyvä, niin se merkittiin pois otettavaksi kisalampaista.

Alussa kun keräsimme koko porukan koontiaitaukseen, niin pääsin (no, itseasiassa tunkesin väkisin :) Spotin kanssa siirtämään Mirkin avuksi koko porukkaa. Oli hieno nähdä, että Spot pelasi hyvin noinkin ison porukan kanssa. Tähän mennessä on kerrallaan paimennettu vain jotain 60 lampaan laumaa. Hyvin Spot sai lauman liikkeelle ja hoksasi itse liikkua lauman takana siten, että koko lauma pysyi sopivasti liikkeessä. Ainut ongelma oli, että Spotilla ja Mirkillä sattui osa käskyistä olemaan samoja, joten samalla käskyllä liikkui monesti molemmat koirat, vaikka vain toisen olisi pitänyt. :)
Lampaat olivat tosi hyvän oloisia. Ne liikkuivat hyvin, mutta eivät kuitenkaan olleet mitään sprinttereitä. Vain muutama uuhi yli sadan porukasta merkittiin poistettavaksi. Häkityskin tuli testattua, kun lopuksi ajoimme ne pienen häkin kautta isoon traileriin.

Tässä kuva koko porukasta käsittelyaitauksessa.

Karilla on muuten melko vöyräs traileri isomman lauman kuljetukseen. Tuohon kärryyn mahtui texel-uuhia noin 60 kpl.

Kun työt tuli tehtyä, niin pääsin treenaamaan pienemmällä porukalla Look back -käskyä. Täytyy sanoa, että se on juurikin niin kuin Hessu joskus sanoi, että Look back ei ole ongelma opettaa. Koirat oppivat sen tosi nopeasti. Nyt tietty molemmat porukat olivat koiran nähtävissä. Seuraava askel onkin sitten, että toinen porukka on piilossa ja silti Spot hoksaa lähteä sitä hakemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti