24.9.2010

Jo meni lampurin elämä vaikeaksi

Meillä on ruvennut karhu pörrään laitumien ympärillä. Tällä viikolla se oli yhtenä yönä käynyt noin 100m metrin päässä laitumesta syömässä omenoita. Samalla laitumella on kaikki uuhet + uuhikaritsat. Sinänsähän asumme sillain erämäässä, että ilves, karhu ja susihavaintoja on useina vuosina nähty 1-3 km päässä meiltä.
Pari-kolme viikkoa sitten naapuri teki karhuhavainnon sienimetsällä aukeasuolla, joka on meiltä noin 1km päässä. Pari päivää siitä toinen naapuri törmäsi karhuun toisella suunnalla noin 500m:n päässä iltaisella koiralenkillä. Mutta, nyt kun karhu oli aukealla pellolla talojen näköpiirissä käynyt omena-aterialla vain 100m:n päässä meidän laitumesta, niin hermo loppui meillä. Nyt siis iltaisin lampuri kiltisti kerää lampaat sisälle/pihapiiriin ja aamulla vie takaisin laitumelle aterioimaan. Ihan varmaa on, että karhu on noin lähellä liikkuessaan havainnut lampaat, olisi siis ollut vain kyse siitä, että pysyykö se vakaumuksessaan kasvissyöjänä, vai hairahtuuko lihansyöjien maailmaan. Toivottavasti se kuitenkin päivänvalossa ja kylän päivittäisten ääänien häiritsemänä ei mieti rasvaisempia aterioita päiväsaikaan.
Teurassatsin lähtöön olisi vielä muutama viikko. :( Jonka jälkeen astutusryhmä voidaan ottaa jo sisälle vaikka pysyvästikin.

-Pete

3 kommenttia:

  1. Mia keski-Korpela27/9/10 16:12

    Mä en kyllä tohtis lähtee edes koiran kans lenkille (nyt ainakaan, kun toi koirakin on noin pieni)kun siellä on karhuja noin lähellä.Uskaltaako olla mukuloitten kanssa ulkona olleskaan jos vaikka karhu köpöttelee pihaan...

    VastaaPoista
  2. Juu, kyllä se hiukan varsinkin pimeällä mietityttää, kun ulkona liikkuu.
    Eilen aitasin 100m päähän talosta uutta laidunta lampaille ja vastaan tuli maa-ampiaispesä, joka oli kaivettu ylös. Hunajakennot oli rikottu ja maassa oli jalkapallon kokoinen kuoppa. Lähellä se siis saapastelee. :(
    Eilen oli myös ihme juttu, kun tultiin töistä, niin uuhien laitumen sähkölanka portti oli repäisty auki, eikä uuhia missään. Lopulta ne löytyivät lampolan takatarhasta. Kaikki onneksi tallella ja hyvässä kunnossa. Sinänsä ei ole ihme, että löytyivät takatarhasta (niille tuttu paikka), mutta kuka tarhan portin oli sulkenut, koska aamulla se jätettiin auki, kun ne vietiin laitumelle. Kukaan ei tunnu tietävän mitään. Kenties taitava ja ystävällinen tuo karhu. :)

    VastaaPoista
  3. Mia keski-Korpela30/9/10 12:57

    hui!! :(

    VastaaPoista