1.3.2009

Häkitys- ja laumajakotreenejä

Morjens,

Tässä olis taas pari lyhyttä pätkää Ruotsin kurssin treeneistä.

Eka pätkä on häkityksiä. Kolme erilaista suoritusta. Kaikilla sama periaate, eli ajetaan lampaita aavistuksen häkin ovea kohti. Ohjaaja pitää oman puolensa ja koira toisen puolen. Koiran liikkeet oltava rauhallisia ja koiran otettava kaikki käskyt, mitä ohjaaja häkityksessä antaa. . . . Okei, eikö koiran ole muutenkin otettava kaikki käskyt, kyllä. :)



Toinen pätkä laumajakotreeniä. Videolla alussa koira, joka ei juuri ole jakoa vielä treenannut ja mitä eteenpäin mennään, sitä kokeneempi koira. Kurssillahan jakotreenissä nimenomaan harjoiteltiin jakoa todella nopealla tempolla. Heti, kun laumaan tulee pieni aukko, koira väliin. Näin koira oppii tulemaan pieneenkin väliin ja juuri siihen väliin, minkä ohjaaja näyttää. Videolle ei ollut tarttunut selvää pätkää siitä, mitä myös harjoiteltiin jaon yhteydessä, eli ensin koiralla lampaat liikkeelle, jonka jälkeen koira kaarella lauman taakse ja samalla itse liikkuen koiran liikettä mukaillen ja kun 2 viimeistä lammasta pysähtyy koiran vaikutuksesta, heti koira väliin. Tämä nimenomaan opettaa koiraa tulemaan siihen väliin, minkä ohjaaja näyttää ja myös tulemaan pieneenkin väliin. Tässä nopeus ja toistot olivat oleellisia.

2 kommenttia:

  1. Noi on kyllä ihania noi Mossen lampaat, kun niillä on niin hyvä harjoitella ihan mitä tahansa. Toista on täällä Texel-landiassa ;)

    VastaaPoista
  2. Anonyymi3/3/09 10:03

    Joo, ne on kyllä hyviä. Menevät just niin kuin koira niitä ajaa.
    Täytyy kyllä sanoa, että meidän tämän hetkinen treeniporukka on myös tosi hyvä. Jos koira käsittelee niitä asiallisesti, niin ne kävelevät, mutta jos koira hiukankin painaa liikaa, vaikka ohjaaja ei sitä vielä näkisi, niin laittavat juoksuksi. Ihminen ei vedä niitä yhtään, eli menevät just sinne, minne koiran niitä ajaa.
    Aloitteleville koirille ei tietty kovin helppo porukka. Ovat melko villejä Suomen mittapuulla mitattuna.

    -Pete

    VastaaPoista