27.7.2009

Sunnuntai-illan treeniä

Kävin eilen illalla lampaitten kanssa laitumella treenaamassa ja otin kameran matkaan. Kovin helppo ei ole itse kuvata omaa treeniä, kun jalustalla ei pysty zoomia käyttämään ja käsivaralta meinaa täristä, kun keskittyy samalla koiran ohjaamiseen. Tässä kuitenkin tuotos.
Tavoitteena oli pitää lampaat kameran kuvausalueella, halutessa saada Spot lähtemään laajalle flänkille ja ajossa pystyttävä hallitsemaan Spotin vauhtia. Vauhdin ja flänkin hallinta vain ääntä käyttämällä. Mielestäni onnistui melko kivasti. Filmiltä näkee hyvin, miten maahan käskyllä saan Spotin päästämään otteen lampaista, jolloin se pystyy lähtemään kunnon flänkille.

P.S. Kuva kannattaa laajentaa koko ruudun kokoiseksi, että alkupätkästä näkee jotain. Loppu kuvattu käsivaralta, jolloin pystyin zoomaamaan.

13 kommenttia:

  1. Kysymys: Miksi sulla on erilaiset maahankäskyt kaukana ja lähellä. Onko kaukana siksi pitkä, kun ei mene yhtä nopeesti maahan kuin lähellä? Vai ...

    VastaaPoista
  2. Moi Päivi,

    Kyllä ne suht samanlaiset pitäisi olla. :) Taitaa vain musiisorin sävel välillä hiukan hakea, onneksi koiran korva tuntuu ne hyvin ottavan silti.
    Ainut tarkoitettu ero on se, että kaukana maahankäskyn alku on pitempi (kuten tuntuu kaikilla olevan) ja itse olen ajatellut tämän vaikuttavan siihen, että koira varmasti kuulee käskyn, vaikka tuuli saattaisi ääntä kieputtaa matkalla sekä pitemmällä matkalla maahankäsky vaatii painetta enemmän, jota tuo pitempi/ponnekkaampi maahan vihellys tekee. Kuten viime viikolla molemmat kurssilla opimme, pelkkä tottelevaisuus ei paimennuksessa riitä (tällöinhän käsky voisi olla aina just samanlainen), vaaditaan henkinen ote koiraan ja muunmuassa erilaisilla vihellyksillä eri tilanteissa sitä saadaan aikaan (painetta enemmän-painetta vähemmän).
    Mutta, käskyn pituudesta vielä. Esim mun oikea käsky (viut viut) on kenties hiukan liian lyhyt, koska joskus huomaa, että pitkällä matkalla (useampi sata metriä) koira ei selvästi kuule lyhyttä käskyä. Kun saman käskyn viheltää uudestaan hiukan venytettynä, koira selvästi saa vihellyksestä kiinni ja lähtee toimimaan.
    Tämä vihellysten maailma on tosi mielenkiintoinen ja pitkälle vietynä hyvin moniulotteinen ja haastava. Itsellä on vain yksi setti vihellyksiä ja ajatuskin, että pitäisi kenties joskus rakentaa toinen setti, tuntuu tosi vaikealta. Puhumattakaan useammasta setistä. Sitten kun miettii, että samaa vihellyskäskyä voi käyttää useampaan käskyyn vain muuttamalla vihellyksen nuanssia, mennään taas astetta syvemmälle tässä vihellysten maailmassa. :)
    Tietty, kun koiran saa toimimaan suht hyvin pitemmilläkin matkoilla, niin onhan tässä haastetta jatkossakin, kun rupeaa syventämään tätä pillin käyttöä, eikä vain vihellä sieltä jotain yhtä yksinkertaista käskyä/liike. :)
    On tämä hieno maailma, paimennuksen maailma meinaan! :)

    -Pete

    VastaaPoista
  3. Joo ymmärrän kyllä ja kovasti ollaan täälläkin treenattu sitä, että koira käyttää enempi omaa päätään, mutta ei ole helppoa ei, kun Piski on sairaan nopea liikkeissään ja myös siinä tottelemisessa. :)

    Ei kun mun silmän vaan näytti siltä, että kun sun Spot on kaukana, niin vihellät niin pitkään, että se lopulta menee maahan ja aika usein koira tuli pitkän pätkää eteenpäin ennenkuin sitten meni maahan. Lähellä taas vihellys oli lyhyempi, kun koirakin meni paremmin maahan. Jotenkin tuntuu, että noilla etäisyyksillä ei tuolla vihellyksen pituudella ja kuulemisella ole vielä niin suurta merkitystä. Sen sijaan ne etäisyydet, joilla Bobby treenas siellä Skotlannissa oli jo vihellyksellä merkitystä. Tosin eipä tuo heppu sielläkään noin pitkiä vihellyksiä vetänyt. Uskon paljolti siihen mitä Mosse sanoi, että jos koira haluaa kuulla, niin se kuulee. Aika usein taitaa tilanne olla se, ettei koira niin kauheasti välitä kuulla, kun etäisyys ohjaajaan kasvaa.

    VastaaPoista
  4. Juupajuu, ei olla ihan vielä Bobbyn tasolla, mutta lähellä kuitenkin. ;)

    Tuo kuvapätkä ei ollut monella otoksella ja hyvällä editoinnilla tehty "täydellinen treeni", vaan suoraa kuvaa treenistä, jossa halusin treenata, miten saan koiran tempoa säädeltyä sekä halutessani koiran avaamaan flänkit isommiksi ilman piiskaa, liinaa, flärppää, huutamista tai mitään muutakaan apuvälinettä. Välineenä vain oma normaali ääni/pilli.
    Vieläkin olen sitä mieltä, että treenin tavoite onnistui hienosti. :)
    -Pete

    VastaaPoista
  5. Moi taas, :)

    Katsoin vielä itsekin tuon pätkän uudestaan ja ei se koira kyllä sieltä eteenpäin tule maahankäskiessä. Se vaan näyttää tuolta, kun koira paimentaa. :)
    Jos se tippuu kuin kivi lennosta, niin silloin puhumme juuri siitä tottispaimennuksesta. Kun koiralla on ajatus mukana, niin tuolta se näyttää. :)
    Jos koiralla olisi enemmän painetta maahankäskyssä, niin maahanmenot näyttäisivät edelleen samoilta, mutta koiran ote lampaista olisi kunnolla irti, eikä tarvittaisi uutta maahan-käskyä irroitukseen.
    Mossen kurssilla tuli uutena asiana tuo henkinen tottelevaisuus, joka tuo tähän paimennukseen taas seuraavan tason, minne nousta. Paljon on aivot ruksuttaneet tuon kurssin jälkeen juuri tuosta aiheesta. Aiemminkin Mosse on puhunut, että jos koiralla ei ole oikea ajatus maahanmenossa, niin hallinta loppuu tuonne 100-150 metriin, mutta nyt sitä aihetta jalostettiin taas askel eteenpäin. Tosi hienoa! :)

    -Pete

    VastaaPoista
  6. Mun kommentti koskikin nimenomaan Mossen kurssilla nähtyä, ei tota sun filmipätkää. Me puhutaan nyt pikkasen eri asiasta. Sinä vertaat sitä kunnon maahanmenoa Piskin nopeaan maahanmenoon ja en nyt ajatellut mitenkään Piskin maahanmenoa vaan ihan oikeesti sitä tosi pitkää maahanvihellystä, jonka seurauksena koira meni maahan aika pitkällä viiveellä nimenomaan siellä kaukana ohjaajasta. Tää on vaan tällasta pohdintaa, enkä väitä olevani oikeassa. Siinä ollaan samaa mieltä, että koiran täytyy paimentaa oikeasti eikä vain totella konemaisesti. Asiasta kukkaruukkuun, minä en edes halua, että koira menis maahan vaan sata kertaa mieluummin pysäytän sen seisovaan asentoon, jos on pakko pysähtyä. Sitä olen työstänyt Piskin kanssa ja välillä sujuu tosi hyvin ja välillä tulee takapakkia ja koira läsähtää maahan. Eiköhän tämä kuitenkin saada kuntoon viimeistään Bobbyn kurssilla syyskuussa.

    VastaaPoista
  7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. A-haa (Nalle Puhin Ihaata siteeratakseni),

    Nyt pääsen kärryille, mitä tarkoitat. Hetken jo mietin, että mitäs himskattia se Päivi oikein näkee, kun itse en tuollaista filmiltä näe mitenkään. :)
    Kurssillahan Mosse juuri sanoi, että Spot on sen tyypin koira, jolla pitää oikeanlainen maahanmeno pitää koko ajan kunnossa. Ihan kurssin alussa se ei ollut kunnossa, mutta kun pari kertaa laitoin koiran maahan kesken pitemmän hakukaaren ja siinä painetta lisää ennenkuin päästin jatkamaan, niin sen jälkeen Spot pelasi kuin kello.
    Totta, että kurssilla kun tehtiin sellaisia harjoituksia, joissa jouduimme (ainakin minä ohjaajana jouduin) ihan taitojemme äärirajoille, niin ohjaajankin pillikäskyt (maahankäskyt ja steady käskyt) olivat kenties hiukan turhan paljon varmistettuja :), mutta mielestäni ne kannattivat, koska koirahan toimi noissakin harjoituksissa todella hienosti. Itse en nähnyt siellä ongelmaa (tuon alun jälkeen) maahanmenoissa, kuten ei nähnyt Mossekaan, vaan totesi koiran pelaavan todella hienosti. Heikoin lenkki meidän taisteluparissa olen minä kokemattoman ohjaukseni kanssa. Valtaosan ohjeista sainkin siis omaan ohjaukseeni juuri noilla pitemmillä etäisyyksillä.
    Nyt kun mietin, niin Mosse oli oikeastaan todella hämmästynyt, että Spot avasi itsensä niin hyvin niiden parin maahanmenon jälkeen. Jos muistat, niin niiden jälkeisen hakukaaren peräpussi oli varmaan melkein 100m ja nosto todella hallittu. Silloin Mosse juoksi mun luokse ja ihmettele, että onko se ennen toiminut näin.
    Eli, lopputulemana kuvittelisin, että Spot menisi kaukanakin maahan pienemmällä vihellyksen paineella, kun se vain on kunnolla auki ja ohjaaja uskaltaa luottaa siihen, että turhaa painetta ei kannata varmuuden vuoksi viheltää. :)

    -Pete

    VastaaPoista
  9. Päivi, sulla kun on myös Bloggerin blogi, niin tiedätkö voiko omaa kommenttia editoida lähetyksen jälkeen vai onko poisti ainoastaan mahdollinen.
    Huomasin kirjoittaneeni yhden kohdan epäselvästi ja yritin editoida sitä, enkä löytänyt muuta vaihtoehtoa kuin poistaa jo julkaistu kommentti ja laittaa sama kommentti editoituna uudestaan.
    -Pete

    VastaaPoista
  10. En ole onnistunut korjaamaan kommentteja, joten liekö tuo mahdollista.

    Tohon maahanmenoon palatakseni. Me ei vieläkään puhuta samasta asiasta. En ole mitenkään moittinut Spottia tai sinua. Ihmettelen vaan, että maahanmenoon tarvitaan niin pitkä vihellys siellä kaukana ja koira valuu koko vihellyksen ajan eteenpäin, kunnes ottaa sen jossain vaiheessa. Toki homma parani harjoituksen myötä, mutta jäi vaan mieleen, että mitenkäs sitten, jos sattuis olemaan tosi liukkaat lampaat. Jos koira reagoi noin hitaasti, niin käykö niin, että lampaat häipyy pellolta, kun koira ja ohjaaja ei pysy mukana vauhdissa? No, tää on vaan ajatus eikä tietty voi tietää miten käy ennenkuin kokeilee käytännössä. Summa summarum. Hyvä koira sulla ja olet itse kehittynyt huikeasti sitten niiden ekojen Mosse kurssien.

    VastaaPoista
  11. A-haa (taas :)

    Nyt taas kuvittelen tajunneeni, mistä puhut.
    Ei se ole ihme, jos ulkomaan kielellä ei aina ihmiset ymmärrä toisiansa, kun ei näköjään meinaa ymmärtää, vaikka kotimaisella puhutaan.
    Voisiko kuvailemasi tilanne olla seuraava:
    Mullahan on maahanmeno-vihellyksen alku sama kuin Steady-käsky. Poikkeuksena, että steady-käskyä pihelletään monesti huomattavankin pitkään. Virheenä tässä on se, että kun vihellän steady käskyä liian ponnekkaasti, niin lopulta Spot menee maahan, joka on sinänsä virhe. Tästä Mosse on huomauttanut mua aiemminkin. Tämä tulee esille nimenomaan pitkillä matkoilla, koska oma reaktioni ei ole tarpeeksi nopea. Eli, kun vihellän steady-käskyä, niin samalla minun pitäisi olla tarkkana, että antaa heti pieni aja-käsky, kun koira rupeaa laskeutumaan maahan (itseasiassa hieman ennen :). Näin Spot pysyisi koko ajan jaloillaan ja maahan mentäisiin vain maahan-käskyllä. Tässä siis mulla sama periaate mistä aiemmin kirjoitit omana tavoitteenasi, siis että koira pysyy koko ajan jaloillaan ajossa.
    Jos tästä ei ollut mitään puhetta kurssilla, niin voin hyvin kuvitella, että sivullisen silmin katsottuna saattoi näyttää, että vihelsin toooosi pitkään maahankäskyä, ennenkuin koira meni maahan ja oikeasti vihelsin steadyä ja koiran olisi pitänyt koko ajan pysyä jaloillaan, mutta hidastaa paremmin. Käytän tätä steady käskyä (hieman eri sävyisenä) myös sellaisena heräte käskynä, jolla pidän yhteyttä koiraan ja samalla vaadin koiraa keskittymään/skarppaamaan.
    Olisiko tämä siis ollut se, mitä olet koko ajan tarkoittanut?

    -Pete

    VastaaPoista
  12. Joo, nyt se viimein selvis. Juuri tuosta taitaa olla kyse. :)
    Päivi

    VastaaPoista
  13. No hyvä, että selvis.
    Pikkuisen meinasi olla pitkässä juoksussa, että ymmärrettiin toisiamme. :)

    -Pete

    VastaaPoista