30.5.2010

Kaksi asiaa kuntoon, niin johan sujuu...

Huomenta vaan :)
Eilen oli meillä SPKY:n kurssipäivä ja kurssilla oli 6 todella kivaa koiraa. Kaikki koirat toimivat hyvin ja saatiin kulkemaan kivasti, kun vaan pidettiin huolta, että koira irrottaa otteensa lampaista lähtiessään flänkeille ja että koira on auki ylhäällä. Siis aivan juuri sitä, mitä tuossa Mossen jutussa painotettiin.
Treenilampaina meillä oli neljä viime kevään uuhikaritsaa, jotka ovat olleet koko talven treenikäytössä. Tytöt ovat fyysisesti sporttisessa kunnossa ja mikä tärkeintä juuri sellaisia kuin lampaiden pitääkin olla. Liikkuvat kevyesti ja reagoivat koiraan juuri niin kuin koira niitä käsittelee. Jos koira puskee inankin liikaa, niin tytöt laittavat juoksuksi, mutta kun koira pysyy riittävän etäällä ja säätää puskemista sopivasti, niin tytöt kulkevat kävellen. Toisaalta, jos ohjaaja jättää koiran liian kauas ja koiran vaikutus lampaisiin loppuu, niin tytöt häviävät "mutkaista tietä näkymättömiin". :)
Useamman koiran kanssa kerrattiin muutama perusasia kuntoon, niin jo rupesivat tytöt kulkemaan todella kivasti ja juuri sellaista vauhtia kuin ohjaajat halusivat.
  • Ohjaajan piti saada riittävä paine kohdistettua koiraan niin, että koira luovutti lampaat ohjaajalle.
  • Paineella irrotettiin koiran ote lampaista ennenkuin päästettiin ne flänkille.
  • Koiran ollessa ylhäällä (klo 12:ssa), paineella autettiin koiraa pitämään itsensä auki.

Kun koiraa autettiin niin, että nämä kolme asiaa olivat kunnossa, niin koirat toimivat kuin ihmisen mieli ja lampaat kulkivat just niin kuin pitääkin. Todella hienoa katsella näiden koirien paimennusta tämän jälkeen!

Kiitoksia hyville ja vastaanottavaisille kurssilaisille, oli hieno päivä! :)

-Pete

4 kommenttia:

  1. Moi
    Uteliaana kysyn, että mitä ihan konkreettisella tasolla tarkoittaa, että koira luovuttaa lampaat ohjaajalle? Miten se tehdään? Miltä koira näyttää silloin? Miten lampaat käyttäytyy?

    Kun irrotat paineella koiran otteen lampaista, miten sen ihan käytännön tasolla teet? Painostat koiraa, jotta se kääntää päänsä? Entä jos ei käännä? Entä jos vain lähtee juoksemaan, eikä pysähdy? Entä jos paineistus johtaa siihen, että syöksyy lampaiden sekaan?

    Entä koiran ollessa kello 12:sta. Millaista painetta käytät, jotta koira pitää itsensä auki? Mitä itse asiassa tuo "auki" tarkoittaa? Miltä koira silloin näyttää? Miten toimit, jos työskentelet tosi kovan koiran kanssa? Miten saat sen pysymään "auki"?

    Paljon kysymyksiä, mutta kysyn ihan oikeasti uteliaisuudesta, sillä en ole varma olenko ymmärtänyt oikein mitä tarkoitat. Kun minä en ymmärrä, niin se tarkoittaa sitä, että joku toinen voi olla ihan samassa tilanteessa. Tämä on vähän sama asia kuin se, että sanon vaikka ajavani yhden tietyn tienpätkän "urku auki". Mulle se meinaa ehkä sitä, että ajan siinä 80 km/h vauhtia ja se on mulle kova vauhti, kun joku rallikuski vetää siinä sitten 120 km/h ja se ei edes vielä ole kovaa.

    Terkuin
    Päivi N

    VastaaPoista
  2. Moro Päivi,

    Oikein hyviä kysymyksiä. Nämä varmaankaan eivät ole kaikille muillekaan selviä. Koska vastaus tulee olemaan sen verran pitkä, niin kirjoitan siitä oman jutun tähän blogiin.

    Pitäiskin ottaa videokamera joku kerta Pip:n treeniin, koska siinä näkee varmaankin suht selvästi, mitä tuossa teen. Pip on ollut meillä jo kohta 6kk ja vasta nyt se rupeaa menemään tuossa perustreenissä niin kuin pitää. Edelleen se ei helpolla luovuta, mutta kun tekee itse tosissaan töitä, niin homma pelaa jo suht mallikkaasti. Katsellaan sitä sitten, kun saan videon siitä aikaiseksi.

    -Pete

    VastaaPoista
  3. Kiva, jos viitsit laittaa videon näkyviin. Se selventää asiaa varmaan paremmin kuin pelkät sanat. Huippua, jos olis videota useita muistakin koirista joille tehdään samaa asiaa ja jotka ovat vähän erilaisia jo itse koirina sekä eri koulutusvaiheissa. Mutta sellainen taitaa jo olla vähän turhan iso urakka. Joskin olis oikeasti mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  4. Kävin just eilenköseoli katsomassa Pipin treeniä ja tosiaan se näyttää nyt kyllä niiiiiin eri koiralta. Siis joko sille oli tullut ne aivot jälkitoimituksena, tai sitten se on nyt vasta kehittänyt suhteen Peteen kuntoon, tai Pete toimii toisin kuin ennen tai jotain, mutta kyllä, koiralla on erilainen asenne kuin aikaisemmin. Se haluaa ajatella ja tehdä yhteistyötä ja kuunnella ohjaajaa, kestää maassa ottaen paineen vastaan paljon paremmin kuin ennen. Se on keskittyneempi kuin koskaan vaikka vauhtia löytyy edelleenkin, jotenkin ihan sikamakeen näköinen. :)

    (Pitihän sitä nyt jotenkin korvata se listaremppa eteisessä, kehu miehen koiraa niin mies pitää sinusta -teemalla... :) )

    VastaaPoista