Joka vuosi näköjään tulee jokin uusi ongelma vastaan lammashommissa. Tänä vuonna uutena asiana kahdella karitsalla silmän alaluomen sisäänkääntyminen. Tämä on kuulemma Texel-rodun ongelma, mutta nyt siis tuli ekaa kertaa 4. tai 5. kertaa kartisoivan uuhen kahdelle karitsalle kolmosista. Uuhen isä on texel ja emä findorset.
Harmi koko jutussa on se, että silmien ongelmaa ei huomattu heti syntymän jälkeen, jolloin asia olisi saattanut olla korjattavissa vain kääntämällä luomet oikein päin. Nyt karitsat olivat huomatessa 13 päivän ikäisiä. Molemmille oli ehtinyt tulla silmiin jo vaurio jälkiä ja toiselle karitsalle tosi pahojakin. Kun silmäluomi on kääntynyt sisäänpäin, se painaa silmän sarveiskalvoon ja silmäripset ja karvat hankaavat silmään.
Molempien luomet saatiin käännettyä oikein päin, mutta mustalla karitsalla ne kääntyivät muutaman minuutin sisällä takaisin sisään päin.
Soittokierroksen jälkeen saimme naapurikunnan eläinlääkärille ajan ja karitsat seuraavana aamuna autoon ja vastaanotolle. Aika olisi saatu samana päivänä myös yksityiselle klinikalle, jotka ovat tehneet vastaavanlaisia leikkauksia koirille huomattavan paljon, mutta kun hinta arvio oli jopa 450eur+lääkkeet, niin päätimme pitäytyä kunnanlääkärin palveluissa. Tämän ikäisen karitsan hintahan liikkuu kympeissä.
Lääkäri leikkasi mustan karitsan molempien silmien alaluomista veneen malliset suikaleet pois ja sen jälkeen kiristi tikeillä luomet niin, että ne eivät enää päässeet kääntymään silmän sisään. Kuvissa näkyy alaluomissa tässä vaiheessa voimakas turvotus.
Karitsa on muuten tosi pirteä ja hyvinvoivainen.
Tässä linkki kuviin.
Koko lysti maksoi yhteensä 102 eur (kaksi karitsaa tsekkaus, lääkkeet ja toisen leikkaus). Mielestäni kohtuullinen hinta.
Moi
VastaaPoistaMeillähän noita luomenkääntymiä on jonkin verran, kun on texel katras. Nuo sun kuvat ei edes näyttäneet pahoilta. Meillä on kyllä noi silmät tulleet kuntoon ihan sillä, että kääntelee vaan sitä luonta ahkerasti ja jos on tulehdus niin muutama silmätippa lisäksi. Kaikilla on aina silmät parantuneet ja vauriotkin korjaantuneet. Tietty tuollaisia luomivikaisia ei jätetä siitokseen.
Katri epäili, että teillä saattaisi olla jonkinnäköinen metalliklipsisyteemi jolla luomen saisi hetkeksi vedettyä niin, että se ei pääse kääntymään silmään ja siten jäykistyisi sen verran, että rupeisi pysymään oikeassa asennossa ilman mitään muita isompia konsteja.
VastaaPoistaMeidän enkku lampaanhoitoraamatussa kerrottiin myös, että "The Lammasmaassa" laitetaan pienellä neulalla jotain geelimäistä ainetta alaluomeen, jolloin luomi paisuu sen verran, että rupeaa pysymään pois silmästä, kunnes jäykistyy oikeaan asentoon. Tämä on "kuulemma" helppo tehdä itsekin, kun ensin ell on kerran näyttänyt. :)
Vai niin epäili Katri. Meillä ei ole yhtään mitään virityksiä niitä luomia varten. Ihan vaan ollaan ohimennessä otettu karitsa syliin, käännetty omin sormin luomi oikeaan asentoon ja jos se pingahtaa samantein takaisin, niin on käännelty useampaan kertaan ja siinä kaikki. Pahiten ärtyneisiin silmiin olen joskus laittanut koiran silmätippoja. Kun karitsoille tulee ikää ja sitä luomea aina silloin tällöin kääntelee käsin, niin sen jälkeen se tulee kuntoon.
VastaaPoistaTerkuin Päivi N
Laitetaanko Enkkulandiassa Botoxia silmäluomeen? ;-D
VastaaPoistat mj
Kirjassa kerrottiin parafiiniruiskeesta tai jostain antibioottisesta aineesta, jota luomeen tuikattiin. Ihan vastasyntyneeltä voi alaluomea myös puristaa sormilla 15 sekuntia, niin se vähän turpoaa ja pysyy paremmin auki. Nyt sekin sitten tiedetään. :)
VastaaPoistaPakko kysyä, että meneekö nuo silmähoidetut lampaat teuraaksi? Jos menee, minkä ikäisenä suurinpiirtein? Mietin vaan sitä kannattavuutta. ;) Jalostukseen tuskin kuitenkaan jätetään. :)
VastaaPoistaAsiasta kukkaruukkuun. Kiva, että kevät on edennyt näin pitkälle. Meillä pellot on lumettomia ja kantaakin jo niin hyvin, että pääsee paimentamaan ... kun vaan ehtis. Lampaat poikii urakalla, mutta eiköhän tuo kohta hellitä. Sitten pellolle ja elämä hymyilee.
Hups, jäi nimi pois. Eli edellisen kirjoitti Päivi N
VastaaPoistaMenee ne sitten syksyllä lihoiksi, kun laitumet on loppu. Mehän myydään lihat suoraan, niin saavat kasvaa niin isoksi kuin ehtivät syksyyn mennessä. Ei tätä kannattavuuslaskelmat silmissä meillä tehdäkään, lähinnä käydään töissä, et ois varaa pitää lampaita. :) Ei jalostukseen siis jätetä niitä, emonsa saattaa vielä jäädä jos terveenä pysyy. Muutenkin tekee tiukkaa toi jalostusvalinta kun ois niin paljon kivoja uuhikaritsoja ja niin vähän varaa ottaa uusia sisään... :/
VastaaPoistaEi muuta kuin lampolaa rakentamaan. Meilläkin alkaa lampolalaajennus kesällä. :) Ruotsissa on hyviä esimerkkejä monista, jotka on vähitellen ajautuneet lampureiksi, kun tää paimennusinnostus ei ota laantumisen merkkejä. Rohkeasti vaan mukaan lammasbisnekseen. Nyt on laman takia lainakorot alhaalla ja helpompi saada kunnon kirvesmiehiä. :)
VastaaPoistaPäivi N
Jep jep. :) Kun nyt sais ensin tuon nykyisenkin lampolan kattorempan maksettua. :)
VastaaPoistaOnnea laajennusurakkaan sinne teille! :)
ps. Pikkukaritsan tikit poistettiin tänään, hyvin meni ja pikkuinen on reipas. :)