20.11.2009

Ruotsissa käyty

Viime viikolla kävin pikareissun Ruotsissa tsekkaamassa tarjolla olevan koiran.

Ei varmaankaan ole iso yllätys, että myyjänä on Mosse. Aikuisen koiran osto on sen verran haasteellista hommaa, että ihan keneltä tahansa en uskaltaisi koiraa ostaa. Varsinkin, kun se tulee sen verran kaukaa, että koeajalle ei voi hakea. Ostopäätös pitää pystyä tekemään muutaman tunnin fiilistelyn jälkeen.

Olin illalla perillä ja siinä olikin mukavasti pari tuntia aikaa jutella Mossen ja Lotan kanssa koirakuulumisia ennen maata menoa. Aamulla sitten Mosse näytti ehdokkaan, sitten pari tuntia meni aikaa, kun tsekkasimme kaikki talosta löytyvät koirat. Oli tosi mielenkiintoista nähdä ne kaikki. Kyselin hyvin tarkkaan jokaisen koiran vanhemmat, historian (pennusta asti Mossella vai ostanut vanhempana), iän ja taustan (suku ja keneltä tullut). Oli mielenkiintoista ja opettavaista tarkastella itselle outoja koiria kokeneen tulkitsijan avustamana.

Tämän jälkeen Mossen lähti töihinsä ja mä jäin hääräämään ehdokkaan kanssa muutamaksi tunniksi. Siinä käytiin kävelyllä, paimennettiin useampaan otteeseen ja muutenkin yritin vääntää ja kääntää koiraa, että tulisi fiilis, että löytyykö se yhteiselo tämän koiran kanssa. Jotain samoja piirteitä koirassa on Spotin kanssa, mutta toisaalta hyvin erilainen. Paimennushalu on sen verran iso, että nippanappa, kun kaiken paineeni laitoin peliin, sain koiran luovuttamaan lauman mulle, ennenkuin päästin sen flänkille. Sinänsä kiva, että koiran eläinfiilis on lähtöjään sen verran hyvä, että vaikka ajoittain lapasesta irtosikin, niin ei tehnyt mitään tyhmää.

Mitään suurta varmuutta mulla ei kuitenkaan tullut koirasta -tarkoitan, että tästä koirasta saan varmasti huippukoiran. Jotenkin tällaisten potentiaalisten koirien kanssa mun kokemus ei vielä riitä siihen, että parissa tunnissa saisin tuntuman, että tästä koirasta tulee varmasti hyvä tai ei tule. Nyt siis pitää taas luottaa paljon Mossen näkemykseen koiran potentiaalista ja mun ohjaajan kyvyistä. Näinhän tietysti tapahtui myös Spotin kanssa ja se valinta meni ihan putkeen. :)

Se kuitenkin, mitä pystyin nyt tarkistamaan, että tällä otuksella riittää paimennusinto varmasti, sillä on hyvä eläintenkäsittely, sillä on puhtaat liikkeet ja sen on rakenteeltaan hyvä luo jo hyvän perustan hyvälle paimenkoiralle. Lisäksi sen sukutaulu on sellainen, että sekin pitäisi antaa melkoista taetta onnistumiselle. Lisäksi vielä tsekataan terveysjutut, niin sitten siitä pitäisi jo kauppa syntyä. :)

Jos kaikki menee putkeen, niin koira on joulukuussa täällä. Sitten julkistan koiran tiedotkin. :)
Talven aikana, jos yhtään päästään eteenpäin, niin jotain videopätkiäkin saattaa tulla näkyville. :)

Oli myös kiva kuulla, että Mosselta on lähdössä useampi koira Suomeen tämän talven aikana. Saadaan hyviä koulutettuja koiria tänne suoraan töihin. Tämä on varmasti se malli, mitä Suomessa pitäisi saada vietyä eteenpäin enemmän. Jos halutaan koira töihin, eikä olla niin kiinnostuttuja koiran kouluttamisesta, niin on varmasti paremmat mahdollisuudet onnistua paimenkoiran hankinnassa ostamalla valmiiksi koulutettu koira. Eikä ne loppuviimein niin kovin kalliitakaan ole, kun ottaa huomioon, että niiden kanssa voi aloittaa työt heti. Pennun saaminen työkuntoon ottaa ainakin pari vuotta, jos onnistuu yleensä ollenkaan. :)

Tottakai valmiiksi koulutetun koirankin kanssa on alussa opettelua, mutta se on silti huomattavast parempi lähtötilanne, kun koira jo osaa. Enään tarvitsee vain ohjaajan oppia. :)

Tämähän on oivallettu jo kauan sitten hevosmaailmassa. Käsittääkseni ei juuri kukaan osta ensimmäiseksi hevoseksi kouluttamatonta nuorta hevosta. Ja harva edes kokeneempikaan ratsastaja aloittaa hevosen kanssa itse täysin alusta. Usein hevonen on jo jonkun peruskouluttama tai jos hevonen on oma varsa, niin usein sen peruskoulutuksen tekee joku siihen perehtynyt. Vasta sitten omistaja rupeaa hieromaan yhteistyötä hevosen kanssa.

No, se voi olla, että Suomi ei vielä ole valmis tähän ajatukseen, mutta uskoisin, että muutaman vuoden päästä se on yleisempää. Jokainenhan voi tietysti kouluttaa koiransa itse, mutta silloin pitää olla valmis käyttämään aikaa asian perehtymiseen ja koiran kouluttamiseen.


-Pete

8 kommenttia:

  1. Vai tällastä puuhaillut :) Wautsi!

    VastaaPoista
  2. Joo, Spot rupeaa olemaan sen verran hyvällä mallilla, että nyt on aikaa lähteä rakentamaan uutta koiraa. Jos taas talven aikana saisi pohjatyön tehtyä, niin kesällä pääsisi sitten jo isommalla laitumella hyödyntämään pitempiä matkoja. Tosin tuo ehdokas kyllä tuntuu sellaiselta, että se voi ottaa hiukan enemmän aikaa kuin Spot aikoinaan. :)

    -Pete

    VastaaPoista
  3. Odotan innolla mitä tuleman pitää!

    VastaaPoista
  4. Kiitos vaan kun kävit katsomassa munkin koira ehdokkaan. Katsotaan jos tässä kerkeis itsekkin käymään Mossella.

    VastaaPoista
  5. Kiva, että saadaan tänne lisää hyviä koiria. Muuten sen verran on pakko kommentoida tota sun kirjoitusta, että kyllä sieltä Ruotsista on jo jonkin aikaa tullut peruskoulutettuja koiria tänne Suomeen. Ne ei vaan välttämättä aina näy missään, kun menevät tilakoiriksi töitä tekemään. Multa kysellään aika usein tilalle työkoiria ja lähes aina ohjeistan kysyjät siihen, että hankkivat peruskoulutetun koiran, josta on enempi iloa heti alusta alkaen. Yllättäen aika monen kyselijän olen ohjannut Mossen puheille. :)
    Terkuin
    Päivi N

    VastaaPoista
  6. Karille:
    Juu, aina ne reissut on mukavaa vaihtelua arkeen. Sinne vaan... :)

    Päiville:
    Juu, olet ihan oikeassa. En tarkoittanutkaan, että niitä nyt vasta rupeisi tulemaan, vaan sitä että se on kuitenkin vielä melko pientä meillä Suomessa. Ajattelin vain ottaa asian esille, että ihmiset tottuisivat ajatukseen, että tuokin mahdollisuus olisi koiran hankinnassa.
    Tilasin muuten pari koirankoppia Pohjanmaalta. Käydään ens viikonloppuna siellä muutenkin keikka, niin saan samalla haettua ne.

    -Pete

    VastaaPoista
  7. Moi vaan. Vielä kommentoin hiukan tuota sun tarinaa, kun se herättää kaikenlaisia ajatuksia. Siinä on nimittäin vähän outo ristiriita. On totta, että hevosmaailmassa laitetaan usein varsa opetukseen asiantuntijalle ja omistaja jatkaa sitten siitä. Sama tilanne siis paimenkoirapuolella on hyvä toimintamalli. Toisaalta on hiukan outoa, että sama henkilö, joka ei pysty itse kouluttamaan nuorta koiraa (HUOM! en nyt puhu sinusta vaan yleisesti), toisaalta sitten pitää kursseja ja opettaa aloitteijoita kouluttamaan aloittelijakoiria, vaikka tosiaan ei edes itse selviä siitä oman nuoren koiran koulutuksesta. Sen takia minusta on tosi tärkeää, että jos haluaa kurssilla olla neuvomassa muita koiriensa kanssa pitää kouluttajalla olla kokemusta pennun/nuoren koiran kouluttamisesta. Muutenhan tämä hevosmaailmassa menis niin, että hevosenomistaja laittaa oman varsansa muualle opetukseen, mutta toisaalta sitten ottaa toisten varsoja, kokemattomine omistajineen ja niistä varsoista sitten yritetään kouluttaa ..... ööö, jotain? Mitä?

    Terkuin
    Päivi N, joka on näitä koulutuskuvioita miettinyt jo nelisenkymmentä vuotta.

    VastaaPoista
  8. Heh :) Täytyy myöntää, että noin syvällisesti en tuota ajatellut kirjoittaessani. :)

    Ajattelin vain laittaa ajatuksen itämään, että pennun otto ei ole ainut mahdollisuus. Monessa tapauksessa valmiiksi koulutetun koiran ostaminen on parempi ratkaisu.
    Esimerkiksi mulle on sopinut tämä nykyinen toimintamalli, että ostan nuoren koiran, joka on valmis täyteen treeniin heti. Koira maksaa hiukan enemmän, mutta mun ei tarvitse elää odotellen sitä reilua vuotta, että pääsen tekemään, sitä mistä tykkään, eli treenaamaan. :) Joskus kenties joudun ottamaan taas pentuja, mutta se on sen ajan juttu sitten.

    Tuohon kouluttajien ammattitaitoon. Varmasti kouluttajia on hyvin monen tasoisia. Kuitenkin jos noille meidän mielestä vähempitaitoisille riittää asiakkaita, niin kenties heillä on riittävästi annettavaa tai jotain sellaista annettavaa, mitä me emme näe. Tämäkin menee kuitenkin kysynnän ja tarjonnan lain mukaan, eikös niin. :)
    Annetaan kaikkien kukkien kukkia. :)

    -Pete

    VastaaPoista