24.8.2011

EM 2011


EM:stä on kotiuduttu. Reissu meni hienosti, kisat ei niinkään.

Yllä kuva kisaradasta tolpalta kuvattuna. Haku oli kuulemma poikkeuksellisen vaikea verrattuna yleisesti aiemmin olleisiin EM-ratoihin.

Mikäli koiran lähetti vasemmalta, minkä useimmat tekivät, koira näki lampaat tolpalta, jos osasi katsoa. Muuten koko hakumatkan aikana koira ei nähnyt lampaita. Mikäli se juoksi ns aitaa pitkin, se päätyi varikolle. Hakumatka oli kuulemme hiukan yli 400m, mutta vaikeutena oli se, että lampaat oli laitettu sopivasti kumpujen väliin, jolloin koiran todella piti osata hakea niitä tai ohjaajan piti pystyä vetämään koira sisään 400m kohdalla yli jyrkän kummun tai vastaavasti kahden kummun välistä solaa pitkin, jonkä jälkeen koiran pitä laajentaa rajusti vasemmalle, muuten se leikkasi hakulinjan. Näin jokunen koira tekikin.

Muutama ohjaaja, minä mukaan lukien, lähetti koiran oikealta, jolloin koira pystyi toltalta näkemään lampaat, mutta laskeutui heti lähdön jälkeen notkoon, josta sen piti lähestyä lähes suoraan lampaita kohti seuraavan mäen päälle, josta se taas pystyi näkemään lampaat, jos osasi katsoa. Sieltä se laskeutui notkoon ja lähti kiertämään lampea joutuen vain noin 10m päähän keskilinjasta. Kun koira oli lähimpänä keskilinjaa, ei tolpalta pystynyt näkemään koiraa. Koiran piti siis itse osata laajentaa kaarta tai ohjaajan osata antaa laajennus käsky sopivassa kohdassa ja luottaa, että koira otti laajennuskäskyn. Tämän jälkeen koira meni jokusen sekunnin piiilossa, jonka jälkeen näki, tuliko se esiin reilusti oikealla vai reilusti vasemmalla hakulinjan leikaten. Spotille annoin kaksi laajennus käskyä ja se onneksi otti ne hyvin, tosin nauhalta katsottuna viime tingassa.

Nosto oli myös haasteellinen, koska jos koira nosti oikeasta suunnasta, se oli näkymättömissä notkossa, kunnes lampaat olivat jo selkeästi liikkeessä.

Tuonnin aikana lampaat hukkuivat hetkeksi (5 s. riippuen tietty nopeudesta) näköpiiristä hiukan ennen hakuporttia. Tämä ei kuitenkaan pääsääntöisesti tuonut juurikaan ongelmia.



Yllä kuva tolpata ykkösportille. Matka oli pitkähkö, mutta se ei tuottanut ongelmia, koska lampaat olivat suhteellisen liikkuvia.

Jaot olivat yllättävän vaikeita. Jopa useat mestarit joutuivat hakemaan jakopaikkaa melko kauan. Sen jälkeen tosin sopiva paikka tuntui löytyvän kuin sattumalta, vaikka sitä se ei varmastikaan ollut. :)

Myös häkki tuotti monelle ongelmia. Useilla konkareillakin lampaat kävivät häkin sivulla tai takana kierroksen. Häkki oli laitettu rinteeseen, joka teki siitä haasteellisen, koska ovi aukesi itsestään ja vastaavasti ei pysynyt itsestään kokonaan auki, vaan valui alarinteeseen päin säikäyttäen lampaat häkin sivulle koiran puolelle. Jos koira painoi liikaa, kiersivät lampaat hyvin herkästi ohjaajan ohi.

Kaikenkaikkiaan ratamestari oli tehnyt radasta melko haasteellisen. Lampaat pelasivat erittäin hienosti ja mielestäni ryhmät olivat kaikille samanlaiset.

Tässä linkki kuviin.

Myöhemmin lisää aiheesta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti