21.4.2009

Paimennusrallia

Eilen kävin taas isommalla pellolla ajaan rallia lampailla. Ainakin siltä se tuntuu, kun paimentaa suht nopealla vauhdilla pitäen koiran koko ajan jaloillaan. Ihan metrin tarkkaan ohjaukseen ei pysty tuollaisella vauhdilla, mutta muuten on kiva huomata, miten oma taito ja Spotin taito kehittyy näin nopeassa paimennuksessa vaadittaviin reaktioihin.
Nousin naapurin pihassa olevan traktorin peräkärryn päälle ja suunnittelin radan, mitä ajetaan. Rata sisälsi muutaman vettä täynnä olevan ojan ylityksen, useiden pellolla olevien kivien kiertämisen, naapurin saunan ja yhden metsäisen puskan takaa ajon. Takapellolta tultiin takaisin siltarummun kautta. Saunan ja metsäisen saarekkeen takana Spot ajoi lampaita suoraan sellaiset 100m ennenkuin lauma tuli näkyviin näköesteen toiselta puolelta. Yksi kierros oli pituudeltaan ehkä jotain 400-500m ja sisälsi käännöksiä 7 kpl. Tämän rundin ajoin pariin kertaan ja sitten pidettiin pieni tauko, että lampaat saivat vetää henkeä. Sitten pari kierrosta toisenlaista rataa. Hyvä kuntotreeni lampaille ja miksei koirallekin. Uskoisin ottavan Spotillekin voimille, kun koko ajan mennään ripeää tahtia ja koira joutuu menemään tuollaisessa nopeassa ajossa ja terävissä käännöksissä huomattavasti pitemmän matkan kuin lampaat. Lisäksi nopeat suunnan muutokset nopeilla reaktioajoilla kuluttavat voimia ihan mukavasti. :)

Tänään sain naapurilta luvan paimentaa hänen pellollaan, kunnes nurmi lähtee kunnolla kasvuun. Tämä tuli tarpeeseen, sillä omilla pelloilla pystyy käytännössä paimentaan vain jotain max 150-200m etäisyyksillä. Nyt on mahdollisuus ajaa pitemmillä matkoilla, käytännössä varmaan niin pitkällä, kun oma silmä kantaa. Meidän kylällä pellot on pieniä, kivisiä, puskaisia ja sokkeloisia, joten näköesteitä on jokaisella hiukankin isommalla pellolla. Nämä tuovat haastetta lisää pitemmän etäisyyden ohjaukseen.

Aika jännää... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti